Дисципліна „Економіка і фінанси підприємства” є нормативною дисципліною і необхідною складовою формування фахівців даного рівня, які повинні успішно застосовувати набуті знання та навички для оптимізації економічної складової діяльності підприємства.

Предметом вивчення дисципліни “Економіка і фінанси підприємства” є економічний механізм функціонування підприємства, формування та використання його ресурсного потенціалу з метою оптимізації економічних результатів діяльності.

Метою дисципліни “Економіка і фінанси підприємства” є формування у майбутніх менеджерів системи спеціальних знань і практичних навичок аналізу та планування показників господарсько-виробничої діяльності підприємства з урахуванням чинників зовнішнього та внутрішнього середовища його функціонування.

Завдання курсу. Курс “Економіка і фінанси підприємства” передбачає теоретичну та практичну підготовку студентів для вирішення конкретних завдань діяльності підприємства в умовах ринку, зокрема: 

- визначення поняття “стратегія розвитку підприємства” і “тактика її здійснення”;

- окреслення цільових характеристик діяльності підприємства на ринку;

- формування програми виробництва продукції та її реалізації, ресурсного забезпечення виробничої програми;

- визначення складових ресурсного потенціалу підприємства та пошук шляхів його ефективного використання;

- визначення понять: поточні витрати підприємства; собівартість продукції; собівартість видів продукції; склад поточних витрат; вивчення методів та прийомів аналізу; планування витрат підприємства;

- визначення поняття механізму формування та використання доходів і прибутків підприємства від різних напрямів його діяльності (виробничої, комерційної, зовнішньоекономічної, фінансової, інвестиційної та ін.);

- оцінка фінансового стану підприємства (ліквідності і платоспроможності, ділової активності, фінансової стійкості);

- оцінка ефективності господарської діяльності та пошук шляхів її підвищення.